10 TIPOV NA ZMYSLUPLNÉ DARČEKY alebo AKO SA CÍTIŤ DOBRE AJ PRI VYPNUTOM KÚRENÍ :)

Vianoce sú hlavne o tom, spomenúť si na svojich blízkych, spomaliť, byť spolu. Darčeky síce nie sú najdôležitejšie, ale je to príležitosť, ako nadeliť (blízkym aj sebe) niečo drobné, krásne, milé... niečo, čo poteší a inšpiruje. Malá nevyžiadaná rada na úvod: Keď budete vyberať darčeky, vyberte si aj niečo pre seba, zabaľte aj sebe malý self-care darček. Niečo, čo vás chytilo za srdce. Aby vám tá zima ubehla rýchlejšie. Aby ste sa cítili príjemne aj pri vypnutom kúrení (kto to z vás doma dáva tiež "na wimhofa" a kúri menej ako vlani?:)

Tento rok sme si v EtikButiku dali extra záležať a okrem etickej módy sme pre vás vybrali aj veľa pekných zmysluplných darčekov, ktoré potešia dušu, prispejú k zdraviu, duševnej pohode, ale aj pomôžu. Vybrali sme aj cenovo dostupnejšie drobnosti, aby ste vyšli s rozpočtom, ale zároveň podporili lokálne alebo zmysluplné etické európske značky.

Okrem toho stále beží VIANOČNÁ SÚŤAŽ pre našich zákazníkov, každý nákup nad 40 EUR až do nedele 18.12. bude zaradený do losovania o krásne etické ceny.

Aby sme vám výber darčekov maximálne uľahčili, pripravili sme pre vás netradičného vianočného sprievodcu Takže hor sa na našich desať tipov, ako vybrať darčeky, ktoré vám aj obdarovaným pomôžu lepšie prežiť nasledujúce mesiace.

 

10 TIPOV NA ZMYSLUPLNÉ DARČEKY alebo AKO SA CÍTIŤ DOBRE AJ PRI VYPNUTOM KÚRENÍ :)  


1. Zdravie na prvom mieste. A je rovnako dôležité to fyzické, aj to duševné.

Niekedy k veľkej zmene pomôžu aj malé life-hacky, ktoré objavíte napríklad v produktoch a v knižke od českej značky VITALVIBE. Darujte knihu "7 návykov dlhovekosti", raw kakaový nápoj plný živín pre zdravie a duševnú pohodu alebo do "balíčka zdravia" pribaľte aj lahôdkové droždie s vitamínom B12 alebo himalájsku soľ so železom. Môj osobný tip je RITUAL CACAO CALM, ktoré vďaka funkčnej hube reishi a adaptogénnym bylinám ashwagande a tulsi pomáha zrelaxovať telo aj zaneprázdnenú myseľ (neviem, či je to placebo alebo to fakt funguje, ale možno práve vďaka raw kakau zvládam túto náročnú jeseň a zimu v pohode:). A ešte to lahôdkové droždie, to je fakt lahodné a chuťovo úplne geniálne!


Čo ešte môže pomôcť k lepšej duševnej pohode? Jóga, meditácia, rozjímanie, mindfulness, hlbinná terapia... Čokoľvek cítite, že práve teraz potrebujete, skúste to. Máme pre vás inšpiráciu aj malých „pomocníkov“.

Osobne odporúčam knižky od Marie Plochovej Hlávkovej, ktorá je vynikajúcou psychologičkou a možno aj vďaka nej EtikButik vlastne existuje (úplne prvá výdajňa bola totiž kúsok od Centra vedomia, kde sa konajú terapie a narazila som na ňu, keď som práve išla z jedného sedenia:) . 

A čo vám môže spríjemniť jogu a meditáciu? Sviečky slovenskej značky JEMNO alebo meditačné sviečky AIMÉE DE MARS. A samozrejme krásne a udržateľné jogamatky slovenskej značky PEPE&WOLF. Možno vás nakopnú krátke cvičebné zostavy z knižky „Micro-yoga for busy moms“ alebo si v „Denníku jóga matky“ potvrdiť, že „tou pravou siahanou, teda duchovnou praxou, je rodinný život ." :)

 

2. Vôňou proti chmúrnym myšlienkam. Náladu rozhodne zlepší a zimné temno zaženie voňavá prírodná kozmetika, esenciálne oleje, aromaterapeutické parfémy a roll-ony, či sviečky z prírodného vosku.

Z prírodnej kozmetiky nedáme dopustiť na naše stálice, slovenské značky MYLO a TWO COSMETICS. Slovenskú trojicu dopĺňajú naše obľúbené sviečky zo sójového vosku JEMNÔ.

Zimu nám spríjemňujú aj esenciálne oleje a roll-ony The Nature of Things. Vyskúšajte, aký efekt bude mať vôňa na vás. Rozmarín zmierňuje úzkosti a podporuje koncentráciu. Pomaranč a mandarinka pôsobia pozitívne na náladu, upokoja vás a navodia pocit relaxácie. Aj vôňa citrónovej trávy tlmí stres. Céder je už tradične vnímaný ako posilňovač životnej energie, dodávajúci pocit sily, odolnosti a istoty. Citrón a klinček majú okrem peknej vône aj antibakteriálne účinky. A taký bergamot má energizujúci účinok, zmierňuje bolesti hlavy a problémy pri menštruácií. A to sú len drobné príklady, pozitívnych účinkov esenciálnych olejov je oveľa viac. Do pozornosti dávame aj nové namixované roll-ony WAKE UP a DON'T STRESS. 

Ďalšou tohtoročnou novinkou sú francúzske aromaterapeutické parfémy Aimée de Mars. Tieto prírodné vegánske parfémy sú vyvinuté v súlade s princípmi aromaterapie. Parfémy ovplyvňujú našu náladu, emócie i správanie. Na základe tejto úvahy využíva spoločnosť Aimée de Mars prínosy esenciálnych olejov. Aktívne zložky v srdci týchto parfémov sú tvorené minimálne z 95 % látkami získanými z prírody. Aimée de Mars je príbehom babičky Aimée a vnučky Valerie. Valeriino detstvo v babičkinej záhrade ju ovplyvnilo a keď Valerie vyrástla, vytvorila nový druh parfumérie: Aromaparfumérie®, Vône sú koncipované na základe princípov olfaktoriky (vedného odboru zaoberajúceho sa rozborom vôní a ich vplyvom na človeka) a aromaterapie. Každá vôňa obsahuje 21 aktívnych substancií,

V neposlednej rade máme veľkú radosť z autorskej aromalampy z moravskej keramickej dielne ACHYLIS, ktorá vám doma večer okrem krásnej vône vyčarí kúzlo zimnej dediny.


3. Zatepliť, zatepliť, zatepliť. Pekné tričká (to je jedno, či s potlačou alebo basics bez potlače) počkajú do jari (ale pod stromčekom tiež potešia). Teraz platí - zatepliť! Tak šup do hrejivého svetra alebo teplej mikiny, šálu, čiapky. Asi už viete, že u nás nájdete iba pleteniny z GOTS certifikovanej biobavlny. Takže férová výroba a žiadne utrpenie (ani to zvieracie).

 

No a aby sme nezabudli, nohy v teple sú základ! Máme pre vás ponožky z biobavlny aj bambusu.

 

4. Povolený únik z reality? Áno, knihy! Urobili ste si kakao, zapálili voňavú sviečku, máte nohy v teple a ste zababušení, ale stále sa necítite úplne dobre? Tak sa začítajte do inšpiratívnej knihy z nášho knižného kútika, ktorá vás tak pohltí, že na svet okolo aspoň na chvíľku zabudnete. Alebo prečítajte nejakú peknú knihu vašej ratolesti. odporúčame napríklad MEKY MEK Skutočný svet zvieratiek!

 

 

5. Strach sa vás nepúšťa? Vypíšte sa z toho! Zapisujte si vaše strachy, obavy, nádej i sny do fair-trade zošitov A BEAUTIFUL STORY. ETIK TIP: skvelá účinná technika je aj každý deň si spomenúť na niečo, za čo sme vďační.

 

6. Komunikujte spolu, rozprávajte, rozjímajte. Sami so sebou, so svojou rodinou aj priateľmi. Pocit blízkosti je veľmi úzko prepojený s pocitom šťastia a vnútorného naplnenia. Zdieľajte svoje obavy aj svoje radosti, zdieľajte za čo ste vďační. Pokiaľ na to nie ste zvyknutí, na začiatok môžu pomôcť karty so sadou otázok PODLE SEBE (sú v češtine a môžete si vybrať edíciu - univerzálne, pre rodičov a deti a pre partnerov). Krásnu sadu kariet s citátmi alebo konverzačnými otázkami máme aj od fair-trade značky A BEAUTIFUL STORY (v angličtine).

7. Obklopte sa krásou a starajte sa o seba. Neviem, či skutočne dokáže „krása spasiť svet“, ako povedal Dostojevský, ale pohľad na krásny dizajn rozhodne neuškodí. Pre každého krása predstavuje niečo iné. Ale krása vie vyvolať pocit šťastia. Drobnosti vedia urobiť veľký výsledok. Takže nepodceňujte pekný dizajn, obklopte sa krásnymi vecami s dobrým príbehom a starajte sa o seba s láskou. A niečo pekné darujte aj vašim blízkym.

Naše tipy? Pekný fair-trade šperk alebo šaty, v ktorých sa cítite dobre, pretože vám pristanú a sú z prírodných materiálov. Aj starostlivosť o seba, napríklad taká masáž tváre face-rollerom či guashou od českej značky BELOVED, sa môže stať meditáciou a zlepšiť deň. A grafika od ukrajinskej digitálnej umelkyne Katherine Telushko vás poteší a zahreje na duši, kedykoľvek sa ňu pozriete.

8. Tešte sa na jar a na leto. Napríklad na to, ako budete s deťmi plniť úlohy z knižky Príroda hrou. Alebo ako sa budete v ľanových šatách slovenskej značky Simply Grey vznášať lesom aj ulicami v meste. Alebo ako ukážete tie veselé potlače na tričkách z biobavlny :)

9. Darujte funkčné a potrebné veci, ale ani tu skúste nezabudnúť, kto a za akých podmienok tieto potrebné kúsky vyrobil. Vegánske topánky alebo doplnky, ktoré nemáme na sklade, už do Vianoc od výrobcu objednať nestíhame, ale tento malý logistický problém môže vyriešiť DARČEKOVÝ POUKAZ. Alebo možno vyberiete z toho, čo skladom máme. Potrebuje niekto z vašich blízkych nový batoh? Určite odporúčame tie z recyklovaného odpadu z oceánu od nemeckej značky GOT BAG.

10. Zahreje aj dobrý pocit na duši – vyberte z našej ponuky darčekov, ktoré pomáhajú. Aj tento rok máme v ponuke darčeky, z ktorých časť pomáha ďalej. Konkrétnym ženám z Ukrajiny pomôžete zakúpením trička z kolekcie PEACEFUL MIND CREATES PEACE alebo digitálneho plagátu od Katherine Telushko (Katya z Kyjiva utiekla pred vojnou a momentálne žije v Prahe). Fair-trade šperky a zošity značky A BEAUTIFUL STORY pomáhajú ženám z Nepálu a ich rodinám žiť dôstojný život. Česká značka ON THE BOAT zas venuje časť zárobku organizácii Hnutia Dúha.

Záverom tohto "desatora" by som vás rada pozvala na zmysluplné a pohodové vianočné nákupy. Ak ste z Bratislavy, tak do nášho showroomu kúsok od Laurinskej a Starej Tržnice, budova CITY GATE na prvom poschodí (presná adresa Námestie SNP 19). A ak z Bratislavy nie ste, tak do nášho e-shopu www.etikbutik.sk.

Za celý ETIK team prajem pohodový advent a krásne Vianoce! Vaša Oli

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz