FASHION REVOLUTION WEEK 2023

Fashion Revolution Week je už každoročnou kampaňou svetového hnutia módneho aktivizmu, ktoré naprieč 75 krajinami spája všetkých, ktorým podmienky módneho priemyslu nie sú ľahostajné. Ide o medzinárodnú iniciatívu, ktorá vznikla v Londýne, v priamej reakcii na pád bangladéšskej odevnej továrne Rana Plaza, 24. apríla 2013. V jej troskách zahynulo 1130 ľudí a viac ako 2500 ďalších bolo zranených. Každoročne o takomto čase si túto tragédiu pripomíname a voláme po lepších podmienkach na všetkých úrovniach módneho priemyslu – aby nikto nemusel kvôli móde trpieť alebo dokonca prísť o zdravie alebo život. V pondelok 24. 4. 2023 uplynie presne 10 rokov od tragédie Rana Plaza a stále ešte bohužiaľ ani zďaleka „nemáme hotovo“.

K pozitívnej zmene však môže prispieť každý z nás. A to tým, aké značky sa rozhodne podporovať. Za nás v EtikButiku má zmysel vyvíjať akúkoľvek, hoci aj na prvý pohľad malú, aktivitu - vyvíjať tlak na veľké fast fashion značky, pýtať sa ich, kto vyrobil naše oblečenie alebo látku, prestať v nich nakupovať, podporovať namiesto toho udržateľné značky...


TÝŽDEŇ FASHION REVOLUTION 22. 4. - 29. 4. 2023 V ETIKBUTIKU

Týždeň Fashion Revolution prebieha celosvetovo od soboty 22. 4. do soboty 29. 4. 2023. A aj tento rok sa do tejto osvetovej kampane zapojíme. 

KAMPAŇ "WHO MADE MY CLOTHES?" UKAŽTE MÓDNÝM ZNAČKÁM, ŽE VÁM NIE JE JEDNO, KTO UŠIL VAŠE OBLEČENIE 

Ako sa zapojiť do Fashion Revolution týždňa? Napríklad tak, že sa aj vy na jeden deň stanete slow fashion aktivistkou alebo aktivistom! Príďte k nám do EtikButiku, požičajte si jednu z dôležitých Fashion Revolution otázok, ktoré sme pre vás vytlačili, vyfoťte sa v oblečení naruby a opýtajte sa na sieťach fast fashion značiek, kto vyrobil vaše oblečenie! Za to vás odmeníme 10% zľavou na nákup jarnej kolekcie vybraných značiek (viac viď ďalej). Akcia platí v našom showroome v priebehu celého Fashion Revoluion Week. 

PODPORA FÉROVÝCH, UDRŽATEĽNÝCH MÓDNÝCH ZNAČIEK: ZĽAVA NA JARNÚ KOLEKCIU A SÚŤAŽ PRE NAŠOV ZÁKAZNÍKOV 

V EtikButiku ponúkame od samého začiatku iba značky, ktoré svojim zamestnancom zabezpečujú férové podmienky a férovú mzdu, sú ohľaduplné k našej planéte aj k zvieratám. Sme presvedčení, že zdanlivo vyššia cena udržateľnej módy je jediná férová, spravodlivá (lacné oblečenie fast fashion značiek v sebe skrýva pravý opak spravodlivosti – vykorisťovanie pracovníkov textilného priemyslu aj našej planéty).

Rovnako si ale uvedomujeme, že posledné roky nie sú pre mnoho ľudí ekonomicky jednoduché. Preto sme sa rozhodli v rámci týždňa Fashion Revolution podporiť predaj vybraných udržateľných slow fashion značiek z našej ponuky 10% zľavou. 

ZĽAVA NA NÁKUP: S kódom "FASHREV23" získate na e-shope www.etikbutik.sk zľavu 10% na všetky skladové etické kúsky našich značiek ARMEDANGELS, DEDICATED a SKFK (platí na jarné novinky aj zľavnené výpredajové kúsky). V showroome bude zľava na tieto značky ponúknutá po vyfotení sa s tabuľkou "Who made my clothes", nech podporíme občiansku iniciatívu Fashion Revolution čo najviac. Zľava platí do polnoci do pondelka 1. 5. 2023. 

SÚŤAŽ O DARČEKOVÉ POUKAZY: Ako poďakovanie za Vašu podporu sme ešte vymysleli aj súťaž pre našich zákazníkov. Každý, kto v období 22. 4. - 1.5. 2023 nakúpi v našom showroome alebo online na www.etikbutik.sk sa automaticky dostáva do žrebovania o tri darčekové poukazy v hodnote 50,- EUR. Žrebovať budeme 2. 5. 2023. Prajeme veľa šťastia a ďakujeme, že podporujete etické, udržateľné, vegánske a smysluplné značky!

 

MANIFEST FASHION REVOLUTION

Tento rok je témou MANIFESTO FASHION REVOLUTION (Manifest módnej revolúcie). Manifest obsahuje desať bodov, teda desať stavebných kameňov na víziu radikálnej zmeny módneho priemyslu.

 

SPOMIENKA NA RANA PLAZA 

Čo sa stalo pred desiatimi rokmi? 24. apríla 2013 sa továrenská budova Rana Plaza v Bangladéši zrútila pri nehode, ktorej sa dalo predísť. Viac ako 1100 ľudí zomrelo a ďalších 2500 bolo zranených, čo z neho robí štvrtú najväčšiu priemyselnú katastrofu v histórii. Rana Plaza nebola prvou ani poslednou katastrofou odevnej továrne. Vďaka veľkej medializácii ale upozornila na veľký tlak módnych značiek na producentské krajiny po celom svete. Rana Plaza ďalej odhalila rozšírený nedostatok transparentnosti v globálnych dodávateľských reťazcoch módy a to, ako môže nedostatok transparentnosti v konečnom dôsledku stať životmi. Bez transparentnosti zostávajú problémy skryté a nevyriešené vo svojich koreňoch.

Nie je to náhoda, ale zámer, že v rámci celosvetového módneho priemyslu sú mzdy robotníkov v odevníctve umelo nízke a že odevné značky naďalej zadávajú výrobu oblečenia do regiónov, kde je nemožné, ťažké a/alebo nebezpečné pre pracovníkov zakladať odbory a vyjednávať o svojich právach. Globálny módny priemysel sa vytrvalo spolieha na dobrovoľné záväzky, ktoré dlho zachovávajú status quo. Nedostatok životného minima, slobody združovania, kolektívneho vyjednávania, zdravia a bezpečnosti a sledovateľnosti pokračuje kvôli slabému pokroku v oblasti transparentnosti v týchto oblastiach. Zásadným prvým krokom k zodpovednosti je preto väčšia transparentnosť.

 

PREČO POTREBUJEME FASHION REVOLUTION? 

Už v roku 2018 hnutie vytvorilo 10-bodový manifest s víziou módneho priemyslu, ktorý dáva prednosť ochrane a obnove životného prostredia a férovému prístupu k zamestnancom pred rastom a ziskom. Odvtedy viac ako 14 000 ľudí po celom svete podpísalo výzvu na podporu premeny týchto požiadaviek na skutočnosť.

Hnutie Fashion Revolution teraz bilancuje prvé desaťročie kampaní za systémové zmeny v módnom priemysle a vyhodnocuje posun každého bodu manifestu, medzi ktoré patrí napríklad transparentnosť dodávateľského reťazca, životné minimum zamestnancov módneho priemyslu, textilný odpad, kultúrne privlastňovanie, sloboda združovania, biodiverzita.

Za posledných desať rokov sa síce dostala problematika módneho priemyslu viac do povedomia a záujem o udržateľnú módu vzrástol, ale skutočný pokrok v kontexte klimatickej krízy a rastúcej sociálnej nespravodlivosti je stále príliš pomalý. To je dôvod, prečo bude Fashion Revolution Week 2023 na budúcnosť zameraná kampaň, ktorá umožní hľadanie ďalších riešení.

"Veríme, že móda má síce kolosálny negatívny vplyv, ale zároveň má silu a potenciál byť silou zmeny. Pridajte sa k nám a rozšírte obzory toho, čím by móda mohla – a mala – byť. A potrebujeme, aby ste sa k nám pridali," vyzýva hnutie Fashion Revolution.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz