Slow Fashion podporuje ženy

Dnešný deň patrí všetkým ženám na svete! 

Viete, prečo sa oslavuje práve dnes? 8. marca 1908 v New Yorku vyšlo do ulíc približne 15 tisíc krajčírok. Pod heslom "chlieb a ruže" demonštrovali za lepšie ekonomické podmienky a kvalitu života. Za priaznivejšie pracovné podmienky, kratšiu pracovnú dobu, vyššiu mzdu, zákaz detskej práce, a tiež za volebné právo. Mnohé za to ale boli prepustené zo zamestnania.

Ženy a textilný priemysel

Od samého začiatku má Medzinárodný deň žien v sebe zakorenený boj za ženské práva a ani do dnešného dňa nemáme "hotovo". Odhaduje sa, že až 80 % pracovnej sily v textilnom odvetví dnes tvoria práve ženy, ktoré sú teda pre fungovanie módneho priemyslu zásadné. Ale aj keď pracujú aj viac ako 12 hodín šesť dní v týždni, tak ich mzda nestačí na dôstojný život. Ich platy sú 2-5x nižšie ako je čiastka, ktorá by stačila na uživenie seba, rodiny a chod domácnosti (zdroj: Clean Clothes Campaign https://cleanclothes.org/poverty-wages).

Slow fashion podporuje ženy 

"There is no beauty in finest cloth if it makes hunger and unhappiness." Sme hrdí na to, že v EtikButiku ponúkame iba oblečenie a doplnky od značiek, ktoré sa aktívne zasadzujú o dodržiavanie práv a férových pracovných podmienok žien (a samozrejme aj mužov). Tým, že spolupracujú s certifikovanými dodávateľmi alebo priamo s miestnou komunitou, vyplácajú "living wage" (dôstojnú mzdu pre život) namiesto minimálnej mzdy, monitorujú výrobné procesy a informujú o nich.

Ďakujeme, že tieto etické značky, a tým aj ženy, ktoré pracujú v textilnom priemysle, podporujete s nami. A všetkým ženám prajeme krásny sviatok!

Krásna grafika je z dielne našej Katyi: @catmetamorphose
 
431484246_376305655346196_4749193731809068225_n
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz